Saudská Arábia dokáže zvládať nízke ceny ropy minimálne osem rokov

19.01.2015 Celý región

Londýn/Rijád 19. januára (TASR) - Saudská Arábia je pripravená na dlhodobo nízke ceny ropy a ako uviedla, nebude mať s tým žiadny problém. Informoval o tom server BBC.

Podľa bývalého poradcu ministra saudskoarabského ropného priemyslu Mohammeda al-Sabbana Saudská Arábia "nebude mať problém zvládať nízke ceny ropy minimálne osem rokov". Ako dodal pre BBC, Rijád nemôže podporovať zvyšovanie cien ropy, ak chce ubrániť svoj podiel na trhu.

"Ak chcete, aby menší producenti trh opustili, musíte držať ceny tak nízko, ako je to len možné," povedal Mohammed al-Sabban, ktorý pôsobil ako poradca ministra ropného priemyslu 27 rokov. Post opustil minulý rok.

Saudská Arábia je najväčší producent v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a už niekoľkokrát informovala, že ťažbu ani po výraznom poklese cien komodity nezníži. V tejto súvislosti Mohammed al-Sabban uviedol, že krajina dokáže vďaka vysokým finančným rezervám zvládať nízke ceny ropy aj dlhší čas.

Ako dodal, Saudská Arábia v súčasnosti pracuje na znížení vládnych výdavkov. Aj bez nich by vydržala nízke ceny ropy niekoľko rokov, no v takom prípade by to boli zhruba len štyri roky.

Cena ropy Brent dnes dosahuje približne 49,40 USD (42,57 eura) za barel (159 litrov). Oproti piatkovej (16.1.) uzávierke je to pokles takmer o 80 centov. Podobne aj cena americkej WTI klesla viac než o 70 centov a pohybuje sa pod 48 USD/barel. Pokles nasledoval po ďalšom vyhlásení Saudskej Arábie v nedeľu (18.1.), že napriek výzvam svoju produkciu ropy nezníži.

(1 EUR = 1,1605 USD)
 

Vyberte región